LIVE RADIO SOAAVE 2017


ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 

LIVE CHAT

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

ΕκτύπωσηE-mail

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ

Εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Πατρέων Α. Φούρα και παραδόθηκε την Τρίτη 21/12 σε χρήση το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της πόλης. Το Πάρκο έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση κυρίως παιδιών και νέων ανθρώπων σε θέματα οδικής ασφάλειας και προστασίας της ζωής, πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχει την έγκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα παιδιά που αποτελούν ένα αρκετά δύσκολο κοινό αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημαντικό, είναι τα ίδια χρήστες του δρόμου, σαν πεζοί, σα δικυκλιστές ή σα συνοδηγοί και συνεπιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο. Επιβάλλεται λοιπόν .....

η σωστή αντιμετώπιση αυτού του τόσο λεπτού θέματος από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται ψηλά σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, όπου 18.500 παιδιά έως 14 ετών έχασαν τη ζωή από τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα για το 2007, στη χώρα μας, σε σύνολο 1.612 νεκρών, 409 άτομα ήταν ηλικίας κάτω των 25 χρόνων από τα οποία τα 32 ήταν ηλικίας έως 11 χρόνων, ενώ για το 2008 σε σύνολο 1.553 νεκρών τα 389 ήταν ηλικίας κάτω των 25 χρόνων από τα οποία τα 27 ήταν παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων. Τα τροχαία αποτελούν σήμερα:

  • 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 χρόνων
  • 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14
  • 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30-44

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά δεσμεύτηκε ότι το Ινστιτούτο θα αγκαλιάσει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πάρκο και θα συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς, τις Δημοτικές Αρχές, την Τροχαία, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Γέφυρα Α.Ε. και το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων αλλά και τους υπευθύνους της Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε ότι στο πάρκο θα πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα καινοτόμα προγράμματα για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κλείνοντας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή για το Ινστιτούτο η ονομασία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής «Πάνος Μυλωνάς», του οποίου ο άδικος χαμός στάθηκε αφορμή για την ίδρυση και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας. Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πατρέων, του Δημάρχου κ. Φούρα και του Δημοτικού Συμβουλίου μας συγκινεί και μας τιμά, που ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου, σε μια περιοχή που θρηνεί πολλά θύματα κάθε χρόνο, θα γίνει η αρχή για λιγότερους θανάτους στην άσφαλτο ξεκινώντας από την ενημέρωση των μικρών παιδιών».

Στον Αγιασμό και την τελετή εγκαινίων παρέστησαν επίσης, εκπρόσωποι των Αρχών, Οργανισμών και Φορέων, η Αντιδήμαρχος Μελετών & Έργων Δήμου Πατρέων, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος ΤΕΕ Αχαΐας, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

Στην τελετή εγκαινίων υλοποιήθηκε επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, από παιδαγωγό-ψυχολόγο του Ι.Ο.ΑΣ. και διανεμήθηκε υλικό για την κυκλοφοριακή αγωγή. Το εν λόγω πρόγραμμα του Ινστιτούτου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον» και είχε την ευγενική υποστήριξη της Αττικής Οδού και των Αττικών Διαδρομών.

Το εκπαιδευτικό υλικό, που χρησιμοποιείται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής και δημιούργησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως παιδαγωγικά κατάλληλο να αξιοποιηθεί από τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής, με στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών Α/θμιας Εκπαίδευσης, πάνω στο κρίσιμο θέμα των οδικών ατυχημάτων.

Το πρόγραμμα διεξάγεται κατά τον εξής τρόπο:

Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν, μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής συμμετέχοντας ενεργά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, στο να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις, τα φανάρια και να εμπεδώνουν την αξία και τη χρήση της σήμανσης του δρόμου, στο να διασχίσουν σωστά ένα δρόμο αναλαμβάνοντας ρόλους και στο να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους, ώστε μέσα από συνεργασία να βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους. Με τον τρόπο αυτό, της βιωματικής μάθησης, τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

Μέσω των ασκήσεων και των στοιχείων που τα παιδιά γνώρισαν και θα συνεχίσουν να γνωρίζουν μέσα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μαθαίνουν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του πάρκου. Το ενδιαφέρον και η αποδοχή των παιδιών όπως και η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας του Ινστιτούτου μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και διευκολύνει το έργο μας, δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, εκπαιδεύοντας τα παιδιά που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της χώρας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο 210-8620150 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε